• 45 minut45 minut

Obalamy mity, czyli rzecz o rybach w naszej diecie

Na zajęciach poznamy różne przykłady diety opartej o produkty rybne. Przyjrzymy się także mitom na temat ryb w kuchni. Poznamy także najważniejsze właściwości żywieniowe ryb bałtyckich. 

Obalamy mity, czyli rzecz o rybach w naszej diecie

Cele lekcji

Wiadomości - uczeń

  • jest świadom właściwości odżywczych ryb,
  • potrafi określić, czy ryba jest dobrym wyborem na posiłek,
  • zna sposoby na proste przyrządzenie ryby,
  • wie na co zwracać uwagę wybierając rybę w sklepie.

 

Umiejętności - uczeń

  • wie czym cechuje się dieta skandynawska i śródziemnomorska,
  • umie powiedzieć, dlaczego ryba jest dobrym wyborem na posiłek,
  • potrafi wskazać, dlaczego mięso ryby ma lepsze właściwości odżywcze niż mięso innych zwierząt.

 

Postawy - uczeń

  • wie, jak dbać o swoje zdrowie, rezygnując z suplementów diety,
  • jest świadom wpływu zbilansowanej diety na stan zdrowia,
  • jest świadom, w jaki sposób wybór ryby ze zrównoważonych połowów dba o stada ryb bałtyckich.

Pojęcia kluczowe

  • fleksitarianin
  • wegetarianin
  • dieta skandynawska lub nordycka
  • dieta śródziemnomorska

 

Forma pracy

  • indywidualna (edukacja domowa),
  • grupowa (zajęcia w klasie).

 

Materiały pomocnicze

  • dyplom po zakończeniu zajęć.
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej