Różnice między rybami hodowlanymi a odławianymi
Kupując ryby, stajemy przed wyborem: hodowlane czy odławiane? Decyzja, którą podejmiemy, może mieć wpływ na nasze zdrowie.
Ryby z połowów charakteryzują się zazwyczaj o wiele lepszym smakiem i przede wszystkim – większą zawartością drogocennych składników odżywczych. Wynika to z warunków, w jakich hodowane są ryby w akwakulturach. Intensywny wzrost, nienaturalna dieta i brak ruchu powodują, że ryby z hodowli zawierają o wiele mniej składników odżywczych. Wyjątek stanowią hodowle z zielonym certyfikatem ASC, które są poddawane niezależnym kontrolom.
Jeśli zaś chodzi o ryby odławiane, kupując je warto sprawdzić, skąd pochodzą i czy zostały pozyskane w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, czyli np. z Bałtyku. Dzięki temu możemy wspierać lokalną społeczność, zmniejszamy potrzeby transportu i mamy większą pewność, że ryby są świeże.
Warto też zadbać, by kupowane przez nas produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które nie prowadzą do nadmiernego przeławiania. Zapewnia nas o tym np. niebieski znak MSC oraz granatowe logo NATURALNIE BAŁTYCKIE.