Czas 45 minut45 minut

Witaj podróżniku!

Jestem Syrenką, która od ponad 100 lat mieszka w Bałtyku. Być może nie wiesz, ale wielu żeglarzy próbowało na dnie morza odnaleźć cenne skarby. Niektórzy z nich całe swoje życie poświęcili na poszukiwania. Nie wiedzieli o najważniejszej rzeczy. 

Najcenniejszym skarbem Bałtyku są ryby.

Czas 45 minut45 minut

Skarby Bałtyku

Najcenniejszym skarbem Bałtyku są ryby. Nie tylko dlatego, że jest ich w naszym morzu coraz mniej, ale też dlatego, że mają one niezwykłe wartości odżywcze.

Skarby Bałtyku
Czas 45 minut45 minut

Ryby są lekkostrawne

Ryby są lekkostrawne

Jak myślisz, dlaczego mam taką smukłą sylwetkę? Właśnie dlatego, że odżywiam się rybami. Organizm syreny, tak samo jak organizm człowieka bardzo łatwo trawi ryby. Co to oznacza? Opowiem Wam na przykładzie truskawki. Być może zauważyliście, że po zjedzeniu truskawki, już po krótkiej chwili znów czuje się głód. To właśnie oznacza, że truskawka została szybko strawiona, czyli jest lekkostrawna. Z kolei, gdy zjemy mięso - szczególnie tłuste, uczucie sytości utrzymuje się przez bardzo długi czas.

Czasami nawet mówi się, że długo leży na żołądku. To dlatego, że mięso bywa ciężkostrawne. Mięso ryby ma w sobie białko i tłuszcz, który organizm człowieka potrafi szybko strawić. Dlatego właśnie są one dobre dla osób dbających o figurę. Ja jednak jestem zdania, że zamiast dbać o figurę, trzeba zwracać uwagę na to, co się je i jakie wartości odżywcze ma to jedzenie.

Czas 45 minut45 minut

Wartości odżywcze ryb bałtyckich

Jak myślisz, co takiego mają w sobie ryby, że można określić je skarbem Bałtyku? Mają wartości odżywcze, które bardzo dobrze uzupełniają naszą dietę w przeróżne składniki. Zapoznam Cię z niektórymi z nich.

Wartości odżywcze ryb bałtyckich

Białka

Czas 45 minut45 minut

Białka

Dostarczane w jedzeniu białka to prawdziwi siłacze! Nazywane są czasem proteinami. Stanowią źródło energii i są budulcem nowych tkanek w organizmie. Uzupełniają one także tkanki stare i pomagają w ich regeneracji, np. po skaleczeniu oraz przy ich wzroście! Gdy brakuje nam białka, czujemy się głodni i jest nam zimno.

Po zjedzeniu produktów bogatych w białko czujemy dopływ energii i rozgrzewamy się – one dodają sił. Białka są także częścią hormonów oraz przeciwciał, które toczą walkę z zarazkami, broniąc odporności organizmu.

Białko dostępne jest w różnych produktach, ale białko rybie jest wyjątkowo dobrze przyswajane przez nasz organizm. 

Białka

Kwasy tłuszczowe

Czas 45 minut45 minut

Kwasy tłuszczowe

Ryby mają wyjątkowy skład kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od produktów mięsnych zawierają one niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (złych dla zdrowia), za to są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre dla zdrowia). Są one bardzo ważne w naszej diecie, gdyż sami nie potrafimy ich wytworzyć i musimy je uzupełniać w diecie. Stale ich potrzebujemy aby dobrze funkcjonować. 

Dobre kwasy tłuszczowe są jak kierowcy dowożący jedzenie z restauracji – dostarczają organizmowi niezbędnych witamin w nich rozpuszczonych. Wspierają odporność dzięki temu, że transportują  witaminy A, D, E i K. Dzięki temu wpływają też korzystnie na rytm pracy serca i pracę mózgu. 

Ryby, w odróżnieniu od innych zwierząt, mają w sobie więcej tych dobrych tłuszczów. Dlatego mówi się, że im bardziej tłusta ryba, tym jest ona lepsza dla zdrowia, podczas gdy im bardziej tłusta golonka, tym gorzej. 

Kwasy tłuszczowe
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Wśród dobrych kwasów zawartych w rybach znajdziemy na przykład kwasy n-3 (omega-3), które poprawiają nastrój, dzięki czemu jestem zawsze wesoła. Ułatwiają one też dbanie o sylwetkę, dlatego jestem smukła i co równie ważne, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Kwasy omega-3
poprawiają nastrój

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Ryby nie posiadają złych kwasów tłuszczowych

Istnieją też kwasy tłuszczowe niedobre dla zdrowia człowieka. Są jak wandale. Najpierw odkładają się w formie tkanki tłuszczowej, a następnie po wielu latach zapychają tętnice i żyły. W efekcie doprowadzają do chorób układu krążenia, przez co krew przestaje swobodnie przemieszczać się po organizmie. Dlatego należy unikać tych złych tłuszczów, bo sieją zniszczenie. 

Ryby nie posiadają złych kwasów tłuszczowych
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Inuici  (eskimosi) z Grenlandii rzadko chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca, a w ich diecie występują głównie tłuste ryby i zwierzęta morskie pełne dobrych kwasów tłuszczowych. Co więcej, mają oni mniejsze stężenie cholesterolu oraz niższe ciśnienie krwi. Rzadziej też chorują na astmę czy osteoporozę.

Ciekawostka

Witaminy

Czas 45 minut45 minut

Witaminy

Witaminy

Witaminy A B D E
chronią różne ważne
obszary

Surowe mięso ryb jest bogatym źródłem witamin. Ryby tłuste są bogate w witaminy A i D, natomiast mięso ryb chudych zawiera dużo witamin z grupy B.
W rybach znajdziemy też dużo witamin, które nazywają się tak jak pierwsze litery w alfabecie, tyle że bez literki C. Są to witaminy A B D E i można je nazwać ochroniarzami, bo chronią różne ważne obszary:

Czas 45 minut45 minut

Witamina A

Pomaga zachować zdrową skórę, utrzymać prawidłowe widzenie, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Witamina A
Czas 45 minut45 minut

Witamina B

Witaminy z grupy B poprawiają sprawność intelektualną. Chronią nasz układ nerwowy (B2), a więc także wspierają nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Wpływają na właściwy wzrost kości i prawidłowy rozwój układu kostnego (B1). Obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają trawienie (B3). Wpływają pozytywnie na pracę mózgu, serce, układ oddechowy i mięśnie (B4). Wpływają na ciśnienie krwi i skurcze mięśni, podnoszą odporność organizmu (B6). Witamina B12 jest jedyną witaminą, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego, a mięso ryb należy do najbogatszych źródeł tej witaminy. Jej niedobór może wywołać gorsze samopoczucie i wpłynąć na ogólną kondycję naszego organizmu.

Witamina B
Czas 45 minut45 minut

Witamina D

Pełni w organizmie bardzo istotną rolę, m.in. pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci, oraz na ich odpowiednią gęstość. Witamina D może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.

Witamina D
Czas 45 minut45 minut

Witamina E

Ochrania naszą młodość. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia wygląd skóry. Przyspiesza regenerację organizmu. Brak tej witaminy powoduje osłabienie, rozdrażnienie, utrudnione gojenie oraz trudności w trawieniu. 

Witamina E
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Jedno danie rybne może
dostarczyć człowiekowi
wystarczającą dzienną
dawkę witamin
z grupy B

Ciekawostka

Składniki mineralne

Czas 45 minut45 minut

Składniki mineralne

Są jak brakujące puzzle w organizmie. Dlatego, że ciało człowieka nie potrafi samo ich wytworzyć i trzeba je dostarczyć w postaci pożywienia. Wpływają one na różne elementy organizmu.

Składniki mineralne
Czas 45 minut45 minut

Jod, Selen

Jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, dzięki którym dobrze działa mózg człowieka, układ nerwowy, mięśnie, serce i nerki. 
Selen – dzięki niemu tarczyca funkcjonuje prawidłowo i bardzo wspiera odporność. 

Jod, Selen
Czas 45 minut45 minut

Siarka

Siarka – regeneruje naskórek, dzięki siarce skóra staje się miękka i sprężysta, włosy błyszczą, a paznokcie są silne.

Siarka
Czas 45 minut45 minut

Chlor

Chlor – dba o to, by krew i inne płyny ustrojowe miały odpowiednie ph, co ma wpływ na prawidłowy przebieg różnych procesów życiowych.

Chlor
Czas 45 minut45 minut

Potas

Potas – bez niego czasem puchną ręce, serce bije zbyt szybko, a mięśnie mają skurcze.

Potas
Czas 45 minut45 minut

Sód

Sód – chroni nas przed odwodnieniem. Jego niedobór powoduje zaburzenia koncentracji i pamięci, bóle głowy, zmęczenie i senność.

Sód
Czas 45 minut45 minut

Magnez

Magnez – również odpowiada za układ nerwowy, a jego niedobór powoduje drażliwość, zawroty głowy, bezsenność. Niedobory magnezu wywołują też skurcze mięśni.

Magnez
Czas 45 minut45 minut

Żelazo

Żelazo – dzięki niemu czerwone krwinki dostarczają tlen do tkanek. Brak żelaza powoduje brak sił i zmęczenie.

Żelazo
Czas 45 minut45 minut

Fosfor

Fosfor – razem z wapniem i witaminą D wzmacnia kości, a także w pewnym stopniu odpowiada za siłę naszych zębów.

Fosfor
Czas 45 minut45 minut

Fluor

Fluor – dba o stan naszych zębów, chroniąc je przed próchnicą oraz o kości.

Fluor
Czas 45 minut45 minut

Wapń

Wapń – znajduje się w kościach i zębach, wzmacniając je.

Wapń
Czas 45 minut45 minut

Która ryba ma mało ości?

Jak widzisz, ryby zawierają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, dzięki którym wspierają różne procesy życiowe. Warto wiedzieć, że po zjedzeniu rybki substancje odżywcze w niej zawarte stają się już częścią mojego organizmu. Właśnie dlatego uwielbiam jeść ryby, a najbardziej lubię jeść te, które mają mało ości. Jeśli nie wiesz, która ryba ma mało ości, to chętnie Ci podpowiem. Są nimi: makrela, sandacz, łosoś, dorsz.

Gdy chcesz zjeść rybę
bez ości, zapytaj o filet

Która ryba ma mało ości?
Czas 45 minut45 minut

Owoce morza

Być może znane jest ci pojęcie “owoce morza”, zwane po włosku “frutti di mare” [frutti – owoce; de mare – morze]. Zwykle są to jadalne mięczaki i skorupiaki morskie, takie jak małże, krewetki lub kraby. Przyrządza się je na różne sposoby i niektórzy za nimi wprost przepadają. Ich miłośników znajdziemy np. we Włoszech, Hiszpanii i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. A jak sądzisz, czy w restauracjach można zjeść owoce z Morza Bałtyckiego? 

Niestety, przez to że Bałtyk nie jest zbyt słony, bałtyckie owoce morza występują tylko w postaci karłowatej, czyli malutkiej i nie wykorzystuje się ich w przemyśle spożywczym. Warto wiedzieć, że większość owoców morza podawanych w restauracjach pochodzi z mórz bardziej słonych niż Bałtyk. 

Owoce morza
Czas 45 minut45 minut

Zwyczaje żywieniowe

Zwyczaje żywieniowe

Wiesz już, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich delektują się rybami i owocami morza. Choć również lubią mięso innych zwierząt, to jednak ryby stanowią znaczącą część ich diety. Dietę bogatą w ryby preferują także mieszkańcy krajów skandynawskich, a sami Skandynawowie znani są z prowadzenia zdrowego trybu życia.

W większości krajów z dostępem do morza ryby są bardzo często spożywane i to nie tylko przez dorosłych. Dzieci także uwielbiają je jeść, w różnej postaci.

W krajach z dostępem do morza ryby je się często

Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Coraz więcej słyszy się o wegetarianach, których dieta składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Coraz więcej jest też fleksitarian, czyli osób, które oprócz produktów roślinnych od czasu do czasu sięgają po mięso i ryby (przypomnij sobie co mówiłam o witaminie B12).

Zaleca się spożywanie ryb dwa razy tygodniowo

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Zwyczaje żywieniowe Polaków

Zwyczaje żywieniowe Polaków

Polacy również zaczynają zwracać uwagę na to, co jedzą oraz na to, jak różne produkty wpływają na ich zdrowie. Wolą wybierać produkty pełne wartości odżywczych, by nie musieć sięgać po tabletki, które nienaturalnie uzupełniają niedobory. Wszyscy już wiedzą, że żadna tabletka nie zastąpi mądrego stylu życia i przemyślanego sposobu odżywiania się.

Choć kiedyś rybę jadło się szczególnie w piątki, z uwagi na wiarę katolicką i post, podczas którego nie jedzono mięsa innego niż rybie, obecnie ryba pojawia się na naszych stołach w dowolny dzień tygodnia. 

Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Spożycie ryb i owoców morza w Polsce wynosi około 11–12 kg na osobę, czyli o ok. 50 proc. mniej niż średnio w Unii Europejskiej – 24,3 kg. Jest ono porównywalne z konsumpcją w krajach takich jak Niemcy, Austria czy Litwa. Ale najwięcej ryb w Europie jedzą Hiszpanie i Portugalczycy (odpowiednio 46 i 57 kg na osobę).

Spożycie ryb i owoców morza w Polsce wynosi około 11–12 kg na osobę,
czyli o połowę mniej niż w większości krajów Unii Europejskiej 

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Przepis na rybę

Ryba coraz częściej pojawia się na naszym stole. Uczymy się, że pasta rybna może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Coraz częściej jadamy rybkę na przekąskę, a w restauracjach oprócz burgerów lub steków mięsnych znajdziemy ich rybne odpowiedniki (fish-burgery, mniam :-)). Na zakończenie lekcji zachęcamy Cię do wypróbowania prostego przepisu na pastę z makreli.

makrela wędzona – pozbaw rybkę ości
ugotowane jajko – dodaj ugotowane jajko i wszystko rozgnieć widelcem
łyżka majonezu –  dodaj łyżkę majonezu
wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu
szczypiorek – posiekaj drobno szczypiorek i posyp pastę na kanapce

Smacznego!

Przepis na rybę

Smacznego!

Czas 45 minut45 minut

Witaj podróżniku!

Jestem Syrenką, która od ponad 100 lat mieszka w Bałtyku. Być może nie wiesz, ale wielu żeglarzy próbowało na dnie morza odnaleźć cenne skarby. Niektórzy z nich całe swoje życie poświęcili na poszukiwania. Nie wiedzieli o najważniejszej rzeczy. 

Najcenniejszym skarbem Bałtyku są ryby.

Czas 45 minut45 minut

Skarby Bałtyku

Najcenniejszym skarbem Bałtyku są ryby. Nie tylko dlatego, że jest ich w naszym morzu coraz mniej, ale też dlatego, że mają one niezwykłe wartości odżywcze.

Skarby Bałtyku
Czas 45 minut45 minut

Ryby są lekkostrawne

Ryby są lekkostrawne

Jak myślisz, dlaczego mam taką smukłą sylwetkę? Właśnie dlatego, że odżywiam się rybami. Organizm syreny, tak samo jak organizm człowieka bardzo łatwo trawi ryby. Co to oznacza? Opowiem Wam na przykładzie truskawki. Być może zauważyliście, że po zjedzeniu truskawki, już po krótkiej chwili znów czuje się głód. To właśnie oznacza, że truskawka została szybko strawiona, czyli jest lekkostrawna. Z kolei, gdy zjemy mięso - szczególnie tłuste, uczucie sytości utrzymuje się przez bardzo długi czas.

Czasami nawet mówi się, że długo leży na żołądku. To dlatego, że mięso bywa ciężkostrawne. Mięso ryby ma w sobie białko i tłuszcz, który organizm człowieka potrafi szybko strawić. Dlatego właśnie są one dobre dla osób dbających o figurę. Ja jednak jestem zdania, że zamiast dbać o figurę, trzeba zwracać uwagę na to, co się je i jakie wartości odżywcze ma to jedzenie.

Czas 45 minut45 minut

Wartości odżywcze ryb bałtyckich

Jak myślisz, co takiego mają w sobie ryby, że można określić je skarbem Bałtyku? Mają wartości odżywcze, które bardzo dobrze uzupełniają naszą dietę w przeróżne składniki. Zapoznam Cię z niektórymi z nich.

Wartości odżywcze ryb bałtyckich

Białka

Czas 45 minut45 minut

Białka

Dostarczane w jedzeniu białka to prawdziwi siłacze! Nazywane są czasem proteinami. Stanowią źródło energii i są budulcem nowych tkanek w organizmie. Uzupełniają one także tkanki stare i pomagają w ich regeneracji, np. po skaleczeniu oraz przy ich wzroście! Gdy brakuje nam białka, czujemy się głodni i jest nam zimno.

Po zjedzeniu produktów bogatych w białko czujemy dopływ energii i rozgrzewamy się – one dodają sił. Białka są także częścią hormonów oraz przeciwciał, które toczą walkę z zarazkami, broniąc odporności organizmu.

Białko dostępne jest w różnych produktach, ale białko rybie jest wyjątkowo dobrze przyswajane przez nasz organizm. 

Białka

Kwasy tłuszczowe

Czas 45 minut45 minut

Kwasy tłuszczowe

Ryby mają wyjątkowy skład kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od produktów mięsnych zawierają one niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (złych dla zdrowia), za to są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre dla zdrowia). Są one bardzo ważne w naszej diecie, gdyż sami nie potrafimy ich wytworzyć i musimy je uzupełniać w diecie. Stale ich potrzebujemy aby dobrze funkcjonować. 

Dobre kwasy tłuszczowe są jak kierowcy dowożący jedzenie z restauracji – dostarczają organizmowi niezbędnych witamin w nich rozpuszczonych. Wspierają odporność dzięki temu, że transportują  witaminy A, D, E i K. Dzięki temu wpływają też korzystnie na rytm pracy serca i pracę mózgu. 

Ryby, w odróżnieniu od innych zwierząt, mają w sobie więcej tych dobrych tłuszczów. Dlatego mówi się, że im bardziej tłusta ryba, tym jest ona lepsza dla zdrowia, podczas gdy im bardziej tłusta golonka, tym gorzej. 

Kwasy tłuszczowe
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Wśród dobrych kwasów zawartych w rybach znajdziemy na przykład kwasy n-3 (omega-3), które poprawiają nastrój, dzięki czemu jestem zawsze wesoła. Ułatwiają one też dbanie o sylwetkę, dlatego jestem smukła i co równie ważne, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Kwasy omega-3
poprawiają nastrój

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Ryby nie posiadają złych kwasów tłuszczowych

Istnieją też kwasy tłuszczowe niedobre dla zdrowia człowieka. Są jak wandale. Najpierw odkładają się w formie tkanki tłuszczowej, a następnie po wielu latach zapychają tętnice i żyły. W efekcie doprowadzają do chorób układu krążenia, przez co krew przestaje swobodnie przemieszczać się po organizmie. Dlatego należy unikać tych złych tłuszczów, bo sieją zniszczenie. 

Ryby nie posiadają złych kwasów tłuszczowych
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Inuici  (eskimosi) z Grenlandii rzadko chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca, a w ich diecie występują głównie tłuste ryby i zwierzęta morskie pełne dobrych kwasów tłuszczowych. Co więcej, mają oni mniejsze stężenie cholesterolu oraz niższe ciśnienie krwi. Rzadziej też chorują na astmę czy osteoporozę.

Ciekawostka

Witaminy

Czas 45 minut45 minut

Witaminy

Witaminy

Witaminy A B D E
chronią różne ważne
obszary

Surowe mięso ryb jest bogatym źródłem witamin. Ryby tłuste są bogate w witaminy A i D, natomiast mięso ryb chudych zawiera dużo witamin z grupy B.
W rybach znajdziemy też dużo witamin, które nazywają się tak jak pierwsze litery w alfabecie, tyle że bez literki C. Są to witaminy A B D E i można je nazwać ochroniarzami, bo chronią różne ważne obszary:

Czas 45 minut45 minut

Witamina A

Pomaga zachować zdrową skórę, utrzymać prawidłowe widzenie, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Witamina A
Czas 45 minut45 minut

Witamina B

Witaminy z grupy B poprawiają sprawność intelektualną. Chronią nasz układ nerwowy (B2), a więc także wspierają nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Wpływają na właściwy wzrost kości i prawidłowy rozwój układu kostnego (B1). Obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają trawienie (B3). Wpływają pozytywnie na pracę mózgu, serce, układ oddechowy i mięśnie (B4). Wpływają na ciśnienie krwi i skurcze mięśni, podnoszą odporność organizmu (B6). Witamina B12 jest jedyną witaminą, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego, a mięso ryb należy do najbogatszych źródeł tej witaminy. Jej niedobór może wywołać gorsze samopoczucie i wpłynąć na ogólną kondycję naszego organizmu.

Witamina B
Czas 45 minut45 minut

Witamina D

Pełni w organizmie bardzo istotną rolę, m.in. pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci, oraz na ich odpowiednią gęstość. Witamina D może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.

Witamina D
Czas 45 minut45 minut

Witamina E

Ochrania naszą młodość. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia wygląd skóry. Przyspiesza regenerację organizmu. Brak tej witaminy powoduje osłabienie, rozdrażnienie, utrudnione gojenie oraz trudności w trawieniu. 

Witamina E
Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Jedno danie rybne może
dostarczyć człowiekowi
wystarczającą dzienną
dawkę witamin
z grupy B

Ciekawostka

Składniki mineralne

Czas 45 minut45 minut

Składniki mineralne

Są jak brakujące puzzle w organizmie. Dlatego, że ciało człowieka nie potrafi samo ich wytworzyć i trzeba je dostarczyć w postaci pożywienia. Wpływają one na różne elementy organizmu.

Składniki mineralne
Czas 45 minut45 minut

Jod, Selen

Jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, dzięki którym dobrze działa mózg człowieka, układ nerwowy, mięśnie, serce i nerki. 
Selen – dzięki niemu tarczyca funkcjonuje prawidłowo i bardzo wspiera odporność. 

Jod, Selen
Czas 45 minut45 minut

Siarka

Siarka – regeneruje naskórek, dzięki siarce skóra staje się miękka i sprężysta, włosy błyszczą, a paznokcie są silne.

Siarka
Czas 45 minut45 minut

Chlor

Chlor – dba o to, by krew i inne płyny ustrojowe miały odpowiednie ph, co ma wpływ na prawidłowy przebieg różnych procesów życiowych.

Chlor
Czas 45 minut45 minut

Potas

Potas – bez niego czasem puchną ręce, serce bije zbyt szybko, a mięśnie mają skurcze.

Potas
Czas 45 minut45 minut

Sód

Sód – chroni nas przed odwodnieniem. Jego niedobór powoduje zaburzenia koncentracji i pamięci, bóle głowy, zmęczenie i senność.

Sód
Czas 45 minut45 minut

Magnez

Magnez – również odpowiada za układ nerwowy, a jego niedobór powoduje drażliwość, zawroty głowy, bezsenność. Niedobory magnezu wywołują też skurcze mięśni.

Magnez
Czas 45 minut45 minut

Żelazo

Żelazo – dzięki niemu czerwone krwinki dostarczają tlen do tkanek. Brak żelaza powoduje brak sił i zmęczenie.

Żelazo
Czas 45 minut45 minut

Fosfor

Fosfor – razem z wapniem i witaminą D wzmacnia kości, a także w pewnym stopniu odpowiada za siłę naszych zębów.

Fosfor
Czas 45 minut45 minut

Fluor

Fluor – dba o stan naszych zębów, chroniąc je przed próchnicą oraz o kości.

Fluor
Czas 45 minut45 minut

Wapń

Wapń – znajduje się w kościach i zębach, wzmacniając je.

Wapń
Czas 45 minut45 minut

Która ryba ma mało ości?

Jak widzisz, ryby zawierają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, dzięki którym wspierają różne procesy życiowe. Warto wiedzieć, że po zjedzeniu rybki substancje odżywcze w niej zawarte stają się już częścią mojego organizmu. Właśnie dlatego uwielbiam jeść ryby, a najbardziej lubię jeść te, które mają mało ości. Jeśli nie wiesz, która ryba ma mało ości, to chętnie Ci podpowiem. Są nimi: makrela, sandacz, łosoś, dorsz.

Gdy chcesz zjeść rybę
bez ości, zapytaj o filet

Która ryba ma mało ości?
Czas 45 minut45 minut

Owoce morza

Być może znane jest ci pojęcie “owoce morza”, zwane po włosku “frutti di mare” [frutti – owoce; de mare – morze]. Zwykle są to jadalne mięczaki i skorupiaki morskie, takie jak małże, krewetki lub kraby. Przyrządza się je na różne sposoby i niektórzy za nimi wprost przepadają. Ich miłośników znajdziemy np. we Włoszech, Hiszpanii i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. A jak sądzisz, czy w restauracjach można zjeść owoce z Morza Bałtyckiego? 

Niestety, przez to że Bałtyk nie jest zbyt słony, bałtyckie owoce morza występują tylko w postaci karłowatej, czyli malutkiej i nie wykorzystuje się ich w przemyśle spożywczym. Warto wiedzieć, że większość owoców morza podawanych w restauracjach pochodzi z mórz bardziej słonych niż Bałtyk. 

Owoce morza
Czas 45 minut45 minut

Zwyczaje żywieniowe

Zwyczaje żywieniowe

Wiesz już, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich delektują się rybami i owocami morza. Choć również lubią mięso innych zwierząt, to jednak ryby stanowią znaczącą część ich diety. Dietę bogatą w ryby preferują także mieszkańcy krajów skandynawskich, a sami Skandynawowie znani są z prowadzenia zdrowego trybu życia.

W większości krajów z dostępem do morza ryby są bardzo często spożywane i to nie tylko przez dorosłych. Dzieci także uwielbiają je jeść, w różnej postaci.

W krajach z dostępem do morza ryby je się często

Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Coraz więcej słyszy się o wegetarianach, których dieta składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Coraz więcej jest też fleksitarian, czyli osób, które oprócz produktów roślinnych od czasu do czasu sięgają po mięso i ryby (przypomnij sobie co mówiłam o witaminie B12).

Zaleca się spożywanie ryb dwa razy tygodniowo

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Zwyczaje żywieniowe Polaków

Zwyczaje żywieniowe Polaków

Polacy również zaczynają zwracać uwagę na to, co jedzą oraz na to, jak różne produkty wpływają na ich zdrowie. Wolą wybierać produkty pełne wartości odżywczych, by nie musieć sięgać po tabletki, które nienaturalnie uzupełniają niedobory. Wszyscy już wiedzą, że żadna tabletka nie zastąpi mądrego stylu życia i przemyślanego sposobu odżywiania się.

Choć kiedyś rybę jadło się szczególnie w piątki, z uwagi na wiarę katolicką i post, podczas którego nie jedzono mięsa innego niż rybie, obecnie ryba pojawia się na naszych stołach w dowolny dzień tygodnia. 

Czas 45 minut45 minut

Ciekawostka

Spożycie ryb i owoców morza w Polsce wynosi około 11–12 kg na osobę, czyli o ok. 50 proc. mniej niż średnio w Unii Europejskiej – 24,3 kg. Jest ono porównywalne z konsumpcją w krajach takich jak Niemcy, Austria czy Litwa. Ale najwięcej ryb w Europie jedzą Hiszpanie i Portugalczycy (odpowiednio 46 i 57 kg na osobę).

Spożycie ryb i owoców morza w Polsce wynosi około 11–12 kg na osobę,
czyli o połowę mniej niż w większości krajów Unii Europejskiej 

Ciekawostka
Czas 45 minut45 minut

Przepis na rybę

Ryba coraz częściej pojawia się na naszym stole. Uczymy się, że pasta rybna może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Coraz częściej jadamy rybkę na przekąskę, a w restauracjach oprócz burgerów lub steków mięsnych znajdziemy ich rybne odpowiedniki (fish-burgery, mniam :-)). Na zakończenie lekcji zachęcamy Cię do wypróbowania prostego przepisu na pastę z makreli.

makrela wędzona – pozbaw rybkę ości
ugotowane jajko – dodaj ugotowane jajko i wszystko rozgnieć widelcem
łyżka majonezu –  dodaj łyżkę majonezu
wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu
szczypiorek – posiekaj drobno szczypiorek i posyp pastę na kanapce

Smacznego!

Przepis na rybę

Smacznego!

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej