• 45 minut45 minut

Właściwości (nie tylko) odżywcze ryb bałtyckich.

Na lekcji opowiemy, dlaczego w niektórych krajach zaleca się jeść ryby, zamiast sięgać po suplementy diety. Wyjaśnimy jak rozpoznać świeżą rybę, w jaki sposób można ją przyrządzić. Dowiemy się też, ile dobrych składników możemy dostarczyć organizmowi sięgając po rybę dwa razy w tygodniu.

Właściwości (nie tylko) odżywcze ryb bałtyckich.

Cele lekcji

Wiadomości - uczeń

  • wie, która z bałtyckich ryb jest najzdrowsza,
  • wie, jak wpływają na zdrowie różne wartości odżywcze zawarte w rybach,
  • wie, że rybę łatwo jest przygotować.

 

Umiejętności - uczeń

  • umie przygotować prosta potrawę z ryby,
  • potrafi rozpoznać świeżą rybę,
  • wie, dlaczego lokalna ryba jest zdrowsza,
  • umie wymienić sposoby na przyrządzenie ryby.

 

Postawy - uczeń

  • świadomy jest, że zamiast suplementów diety warto sięgnąć po ryby bogate w składniki odżywcze,
  • wybiera ryby lokalne, zamiast sprowadzanych z odległych krajów,
  • chce uczyć innych o tym, ile dobrego maja w sobie ryby.

Pojęcia kluczowe

  •  
  • wartości odżywcze,
  • białka,
  • kwasy tłuszczowe,
  • witaminy,
  • składniki mineralne.

 

Forma pracy

  • indywidualna (edukacja domowa),
  • grupowa (zajęcia w klasie).

 

Materiały pomocnicze

  • dyplom po zakończeniu zajęć.
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej